top of page

historien

B_B_tegning fra konkurranseutkast og per

Illustrasjon: Fra vinnerprosjektet i 1966, Bete/Beitski-hytter i grend

BETE/BEITSKI-byggesystemet 1965–1966

 

Ål kommune inviterte høsten 1965 til åpen arkitektkonkurranse om nye hyttetyper i tre for Hallingdalen i Norge. 

 

Våren 1966 forelå juryens vurdering av 164 besvarelser til konkurransen. Arkitekt MNAL Turid Haaland, som da var 24 år gammel og nylig utdannet fra arkitektavdelingen ved NTH (nå NTNU), vant 1. premie i konkurransen med sitt prosjekt med motto «Bete/Beitski».

 

Utdrag fra juryens sammenfattende uttalelse:

«Juryen har funnet å ville premiere to forslag; 2. premie til forfatteren av motto «Stev om stav og stolpe» for et gjennomført solid arbeide med karakterfulle og varierte typer, og 1. premie til forfatteren av motto «Bete/Beitski» for konkurransens mest gjennomførte arkitektoniske arbeide, med løfter i seg om utvikling av en byggeskikk på høyde med det beste i vår trehustradisjon.»

Utdrag fra juryens individuelle kritikk: Motto «Bete/Beitski»:

 

«Dette er etter juryens mening konkurransens ubetinget sterkeste og mest helstøpte arbeide. Den robuste arkitektur gir godt uttrykk for de teknisk-estetiske funksjoner og for den primitive livsform man gjerne forbinder med ferieliv i fjellbygdene.

 

Det valgte modulsystem er meget elastisk og vil gi store variasjonsmuligheter både for leilighetsvise raske omgrupperinger av rommene og når det gjelder forandringer av mer permanent karakter.

 

Muligheten for etappevis utbygging er meget god, og man aner at hytta vil kunne bli en levende ramme om ferie og fritidsutfoldelse. Byggeelementene er differensiert i rimelig grad og er naturlig innarbeidet i helheten. De konstruktive deler synes noe kraftige og materialkrevende.

 

Hytta er godt dimensjonert, og det er gode proporsjoner både i den lille bua på 20 m2 og i den store familieutgaven på 115 m2. De viste planeksempler er meget gode. Oppholdsrommets klare disponering understrekes av den enkle faste innredning.

 

Hyttetypen egner seg utmerket til delproduksjon og for montering på selvbyggerbasis.

 

Ved enkle, elementære virkemidler har forfatteren skapt grunnlaget for en god og tidsmessig byggeform, med rot i vår tradisjonelle bygdekultur. Hyttetypene kan anvendes i skiftende terreng, enkeltvis og i grupper.»

 

BETE/BEITSKI-byggesystemets videre utvikling i ÅL HYTTEBYGG A/S i årene 1966–1978

 

I årene 1966–1978 arbeidet arkitektene bak 1. premie- og 2. premiehyttene fra konkurransen tett sammen med nystartede Ål Hyttebygg A/S om valg av paneltyper, taktekking, spesialtegnede innredninger, annet løst utstyr, tilrettelegging av produksjon, opplegg for kundekontakter med utlån av prøvehytter, samt reklame og utstillinger.

2.-premiehytta fra konkurransen, med motto STEV OM STAV OG STOLPE, viste opprinnelig hyttetyper på 50–60 m2. Forfatterne bak systemet, arkitektene MNAL Lund og Slaatto, valgte etter en tids produksjon å legge til rette for lengdeutvidelser av hytta, med variable, doble vinduslengder og trespile-gardiner som i BETE/BEITSKI-systemet. Videre skiftet man også, som i BETE/BEITSKI-systemet, til innvendige skyvedører og utvendig liggende panel. Med hele fire bæresøyler på tvers kunne man i tillegg tilby mini-, midi- og maksbredder av byggesystemet. Lund og Slaatto valgte deretter å endre navnet på sitt system til «ÅLHYTTA». Dette førte samlet til uklarheter mht. videre salg av BETE/BEITSKI.

De to byggesystemene ble – etter noen års produksjon – ofte forvekslet i tidsskrifter og artikler vedrørende Ål Hyttebyggs utvikling og produksjon. (NB Dette er fortsatt tilfelle i artikler og foto-serier på internett fra denne tiden.) Etter hvert ble det også vanskelig å holde lager for to elementsystemer i samme fabrikk. Ål Hyttebygg valgte derfor først å sette BETE/BEITSKI-systemet ut på lisensproduksjon ved Treschow-Fritzøe i Larvik og ved Kalmargården på Jylland, deretter ved den nye fabrikken BETE/BEITSKI A/S (senere HE-BE A/S) i Hedalen, Valdres. Da ledelsen ved HE-BE etter noen års produksjon ønsket å overta produksjonsrettighetene til BETE/BEITSKI-systemet ville Ål Hyttebygg ikke gi dem disse. HE-BE ledelsen ba derfor Turid Haaland om å utarbeide et nytt system for deres fabrikk, noe hun den gang ikke kunne påta seg av praktiske årsaker.  I 1990 ble arkitekt MNAL Jon Haug, som hadde vært utviklingsarkitekt for ÅLHYTTA hos Lund og Slaatto, bedt om å tegne et nytt byggesystem for fabrikken i Hedalen. I dag markedsføres dette systemet som «HEDDA HYTTER».  

 

På bakgrunn av ovenstående historie kan man nok ennå i dag spore «familiær likhet» mellom alle de tre byggesystemene.

 

Arkitekt MNAL Turid Haaland, som fortsatt har opphavsretten til BETE/BEITSKI-systemet, ønsket senere å ta kontakt med annen produsent, men ny ledelse i Ål Hyttebygg ønsket ikke dette og mente de hadde produksjonsrettighetene til byggesystemet med innredninger. Haaland ble heller ikke gitt økonomiske ressurser for å oppdatere BETE/BEITESKI-systemet til nyere brukskrav samt videre detaljering. Utgiftene til utvikling av ÅLHYTTA, med sine mange variasjonsmuligheter og utstrakte salgs- og reklameopplegg, hadde allerede vært store og tilbudet dekket nå bredt. 

 

Etter år 2006 har BETE/BEITSKI-systemet ikke vært i produksjon.

Bete_Beitski_montering av hytte_edited.j

Foto: Montering av Bete/Beitski, Ryfylke, 1973

bottom of page